Underhållning och nöje

Vikten av motion

Vikten av motion

Den globala övergången till mindre fysiskt krävande arbeten, mekaniserade transporter och arbetsbesparande teknik i hemmet har alla bidragit till att den fysiska aktiviteten har minskat. Även om dessa faktorer kan vara ansvariga för den minskade motionen är personliga livsstilsförändringar nödvändiga för att korrigera bristen. Motion har olika innebörd i olika länder.

Människor kan motionera för personligt nöje, hälsa, social interaktion, tävling eller träning. Flera faktorer bidrar till dessa variationer, bland annat geografi, kulturella normer och sociala tendenser.

Regelbunden fysisk aktivitet är viktigt för den allmänna hälsan och välbefinnandet. Den kan förebygga kroniska sjukdomar, stärka immunförsvaret och minska risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer. Sikta på 150 minuter fysisk aktivitet med måttlig intensitet varje vecka. Om det är möjligt kan du integrera en promenad eller joggingtur i ditt schema. De som tycker om att springa kanske vill ändra sina rutter eller öka distansen. Oavsett typ av aktivitet är det viktigt att motionera varje dag för att få långsiktiga fördelar.

Regelbunden motion har en djupgående inverkan på din mentala hälsa. Det hjälper till att lindra stress och förbättrar minnet, sömnen och det allmänna humöret. Även blygsamma mängder motion kan göra skillnad. Regelbunden motion gynnar människor i alla åldrar, oavsett konditionsnivå eller ålder. Människor kan dra nytta av ökad energi, förbättrad hälsa och bättre sexliv med regelbunden fysisk aktivitet. Och kom ihåg att om du redan tränar kan motion också förbättra ditt mentala tillstånd!

Aandningsövning – jämn andning

En andningsövning som kallas jämn andning har rötter i yogans pranayama-övningar, som lär dig att kontrollera din andning. För att göra jämn andning håller du tungan mot munnen, öppnar munnen något och andas sedan in genom näsan. Därefter andas du långsamt och tyst ut genom munnen tills du når botten av din andning. Stäng sedan munnen och upprepa övningen ytterligare åtta gånger.

Denna andningsövning är en koffeinfri metod för att höja dina energinivåer. Genom att fokusera på ditt diafragma signalerar övningen att din kropp ska bli alert och vaken. Förutom att öka ditt humör kan den också hjälpa till att rensa molnen i ditt sinne. För den här andningsövningen ska du sitta rakt upp med munnen stängd. Håll andan i 8 sekunder och upprepa sedan tre till fem gånger om dagen. Du kan öka frekvensen av den här övningen beroende på din hälsa och kondition.

Den 4-7-8 andningstekniken är ett populärt hypnosverktyg och rekommenderas av många hälsoexperter. Den kan hjälpa dig att lugna ner dig före sänggåendet och somna. Prova på det så kommer du att se fördelarna med denna teknik. Följ bara instruktionerna noggrant. Du kan öva den när du ligger ner eller sitter, så länge du kommer ihåg att andas fullt ut. Ju mer du övar den, desto mer kraftfull blir den. Även om det finns begränsad klinisk forskning om effekterna av denna andningsövning svär många nöjda användare på den.

Burpees-övningen

Om du någonsin har velat förbättra din styrketräning ska du prova burpees-övningen. Burpees är en styrkeövning för hela kroppen, så du vill definitivt lära dig rätt form för burpees. De tränar alla dina stora muskelgrupper, inklusive bröstet, glutes, hamstrings och armarna. Det finns flera varianter av den här övningen, och varje variant kräver perfekt form och ett naturligt andningsmönster.

  1. Burpee är en kombination av en armhävningsövning, en knäböjning och ett hopp. Övningen är gratis – du betalar bara för din mentala styrka – och den tränar hela kroppen!
  2. Burpees riktar sig till alla stora muskelgrupper, inklusive armar, bröst, quads, rumpa och lår. Burpees kan också hjälpa dig att få en starkare core-styrka. De är ett utmärkt sätt att få ett helkroppsträningspass på ett effektivt sätt.
  3. Om du är nybörjare är kanske inte burpees-övningen något för dig. De kan leda till smärta i nedre delen av ryggen, så se till att du gör dem på rätt sätt.
  4. Försök att göra dem så snabbt du kan på en minut. Se bara till att du har en stadig blick för att hålla dig på tårna när du utför varje rep. Detta kommer att säkerställa att du får det fulla rörelseomfånget för dina burpees.

Avhängigt av din konditionsnivå kan burpees utföras i tre, fem eller till och med tjugo repetitioner. Vissa väljer att utföra tre uppsättningar burpees medan andra utför tre uppsättningar på trettio sekunder. Oavsett vilket kommer du att förbränna en massa kalorier och få ett perfekt kroppsträningspass! Ju fler set du gör, desto högre kalorier förbränner du. Detta är en utmärkt övning för att bränna fett.

Hur man utför crunches på rätt sätt

Den klassiska crunchen är en utmärkt övning för att utveckla och strama upp magmusklerna, men det finns flera vanliga misstag som kan förstöra övningens effektivitet. Att utföra crunch på ett felaktigt sätt kan orsaka ryggspänningar och ljumskskador. Det kan också orsaka muskelsmärta, blåmärken och stelhet. Du bör undvika att utföra crunches direkt efter att du ätit en måltid, eftersom det kan leda till svåra buksmärtor. Att överbetona övningen kan också resultera i nacksmärta, stukningar eller muskelstelhet.

Först utför du övningen med böjda knän och fötterna platt på golvet. För att utföra övningen korrekt bör du hålla din nedre rygg i kontakt med mattan. Därefter ska du lyfta huvudet och axlarna från mattan samtidigt som du behåller kontrollen över kroppen. Om du inte vill anstränga ländryggen kan du också hålla en 5 till 10 kilos plattvikt. Om du håller armbågarna böjda eller utsträckta undviker du att ryggen utsätts för överdriven belastning.

När du har rätt form kan du börja göra crunches genom att ligga på rygg och böja knäna. Placera händerna bakom huvudet eller över bröstet. Krama ihop dina magmuskler. Håll kvar i en räkning och återgå sedan till startpositionen. Se till att hålla nedre delen av ryggen i kontakt med golvet. Den här övningen tonar dina magmuskler och får dig att se bra ut och må bra. Fortsätt att utföra den regelbundet för att se fördelarna.