Underhållning och nöje

Hur du får en bra kondition med motion

Hur du får en bra kondition med motion

Om du har en hektisk livsstil är det viktigt att du integrerar regelbunden fysisk aktivitet i ditt dagliga schema. Du bör välja en aktivitet som utmanar din kropp och gör att du känner dig energisk. Börja med att träna fem minuter varje dag och öka tiden gradvis.

Du kan börja med små utbrott av aktivitet och sedan gradvis öka tiden och intensiteten. När du börjar träna kommer du att märka att du är mer benägen att hålla fast vid det och se fördelar med tiden.

Fysisk aktivitet, även kallad träning, är alla aktiviteter som kräver rörelse med högre intensitet än normalt. Det tränar musklerna och ökar hjärtfrekvensen. Kardiovaskulär träning omfattar ansträngande aktiviteter som utmanar hjärtat, till exempel löpning, cykling, dans och lagsporter. De flesta rekommenderade träningsregimer omfattar 150 minuter med måttlig intensitet per vecka. Det finns också många olika typer av träning som passar olika konditionsnivåer. Men den viktigaste faktorn att ta hänsyn till är din egen hälsa och konditionsnivå. Du kan rådgöra med din hälsovårdare eller läkare för att bestämma vilken träningsnivå som är lämplig för dig.

Samtidigt som träning har hälsofördelar kan den orsaka skador om den utförs felaktigt eller för snabbt. Se till att du rådgör med en läkare innan du påbörjar ett träningsprogram. Det bästa sättet att bestämma lämplig aktivitetsnivå är att rådgöra med din läkare och göra en konditionsbedömning innan du bestämmer intensitetsnivån. Du kan bli förvånad över hur mycket nytta du kan få av en blygsam mängd fysisk aktivitet. Du kan börja med att göra lite lätt calisthenics eller börja med att promenera. Om du inte kan göra detta kan du försöka träna i vatten i stället.

Fördelarna med motion – ta reda på varför det är så viktigt att motionera idag

.

Oavsett om du vill höja ditt humör, öka dina energinivåer eller förbättra ditt sexliv kan motion göra underverk för din kropp och ditt sinne. Studier har visat att fysisk aktivitet förbättrar de kognitiva funktionerna och minskar risken för att utveckla diabetes. Många studier har också visat att regelbunden motion kan förbättra minnet och öka libido. Det finns många fler fördelar med motion. Ta reda på varför det är så viktigt att motionera redan idag.

Studier har visat att regelbunden motion minskar risken för hjärtsjukdomar, stroke och tjocktarmscancer. Motion förbättrar också HDL-kolesterolnivåerna och hjälper till att kontrollera högt blodtryck. Regelbunden motion minskar också risken för cancer, och personer med cancer har ofta högre livskvalitet när de motionerar regelbundet. Motion minskar också smärtan vid artrit, och övningar som inte ger någon effekt är lättare för ömma leder. Motion hjälper dig att känna dig mer energisk och ökar ditt rörelseutbud, vilket kan förbättra din allmänna livskvalitet.

Övning förbättrar också hjärnan och minnet, vilket är viktigt för att fungera bra. Motion bidrar till att skydda kroppen mot flera kroniska sjukdomar. Regelbunden motion sänker också blodtrycket och förbättrar hjärthälsan, förbättrar sömnkvaliteten och skyddar mot flera typer av cancer. Det minskar också stress, förbättrar muskelstyrkan och minskar känslor av ångest och depression. Att delta i fysisk aktivitet är ett utmärkt sätt att förbättra ditt liv.

Hälsofördelar med aerob träning

Det finns många olika typer av aerob träning. Promenader, simning, löpning, cykling och andra liknande aktiviteter bidrar alla till hälsofördelarna med aerob aktivitet. Du bör sträva efter att gå minst 30 minuter per dag, men du bör också försöka röra dig mer under dagen. Högintensiv intervallträning, eller HIIT, kan hjälpa dig att skörda fördelarna med aerob träning. Denna träningsrutin innebär att man omväxlande utför högintensiv aktivitet följt av lågintensiv aktivitet i flera minuter.

När du utför aerob träning ökar din hjärtfrekvens. Faktum är att den kan nå upp till 170 slag per minut, beroende på intensiteten i din träning. Detta beror på din ålder, konditionsnivå och typ av träning. Sträva efter att öka din hjärtfrekvens så mycket som möjligt och öka intensiteten i din träning gradvis. På så sätt är du säker på att vara säker och uppnå de resultat du vill ha. Om din hjärtfrekvens ökar för snabbt är det dock dags att ändra din träning till något lättare.

Det finns många studier som visar på hälsofördelarna med aerob träning, men de är omfattande. En grundlig genomgång av all forskning är för lång för en enda artikel. Låt oss dock titta på några viktiga fördelar. Bland dessa finns en lägre risk för hjärtsjukdomar, minskad kolesterolhalt, ökade energinivåer och förbättrat humör. Dessutom kan det hjälpa dig att gå ner i vikt. Aerobiska övningar kan också hjälpa dig att gå ner i vikt. Det är dock viktigt att komma ihåg att alltför kraftig träning kan leda till hjärtinfarkt eller stroke.

Fördelar med andningsövningar

Det finns många fördelar med att utföra en andningsövning, och en del människor upptäcker att de förbättrar sin lungfunktion och minskar stress. Som tur är är andningsövningar enkla och kan göras var som helst. Du kan sitta, ligga ner eller till och med stå medan du gör en. Se bara till att lyssna på din kropp och öka tiden du övar varje dag. Om du upplever extrem ångest ska du söka hjälp hos en psykolog, läkare eller annan vårdgivare. Dessa yrkesmän kan hjälpa dig att ta reda på vilka andningsövningar som är bäst för dig.

En typ av andningsövning kallas för bukandning. Denna övning innebär att man tar ett djupt andetag in genom näsan, följt av en utandning genom munnen. Målet med denna andningsövning är att flytta luften mot ryggraden och höja magen. Frekvensen av övningen är upp till individen, men de flesta börjar med tre andetag och arbetar sig gradvis upp till fem till tio minuters övning. Börja med att ta några djupa andetag, håll dem i fyra räkningar och upprepa övningen vid behov.

En annan andningsövning är känd som alternate nostril breathing. Denna andningsövning har sina rötter i yoga pranayama, en övning som lär en person att kontrollera sin andning. För att göra den här andningsövningen måste du sitta i en bekväm ställning med slutna ögon. Du kan använda en spegel eller din mobiltelefon för att öva övningen. Under de första minuterna ska du bara andas in fyra andetag åt gången. Öka sedan mängden till åtta andetag när du har vant dig vid övningen.

Typer av konditionsövningar

Typerna av konditionsövningar bestäms av hur kraftfulla de är. För aeroba aktiviteter med måttlig intensitet kan du prova rask promenad, simning, dans eller trädgårdsarbete. För aerob aktivitet med hög intensitet kan du prova att hoppa rep, springa eller simma varv. Dessa aktiviteter kräver större ansträngning, svett eller både och. Andra typer av aerob träning är att simma varv eller spela tennis i dubbelspel. Men vad du än väljer är det viktigaste att hålla dig i rörelse.

För att undvika skador eller sjukdomar bör du försöka vara så fysiskt vältränad som möjligt. En låg konditionsnivå är en riskfaktor för ett antal sjukdomar, bland annat metaboliskt syndrom, högt blodtryck och hyperkolesterolemi. På samma sätt är inaktiva personer mer benägna att utveckla RR på grund av CHD. Dessutom måste de övningar du gör förbättra hjärnans funktion. Så ta dig tid att lära dig och utöva konditionsövningar och följ rätt riktlinjer. Du kanske också vill hitta ett träningsprogram som är bäst för dig.

Om du är osäker på hur mycket motion du bör göra, börja i liten skala. Dela upp dina träningspass i 10-minutersintervaller och bygg upp successivt. Om du är nybörjare bör du sikta på 30 minuters fysisk aktivitet varje dag och öka mängden när du blir mer erfaren. Om du har ett medicinskt tillstånd eller deltar i ett viktminskningsprogram ska du prata med din läkare för att lära dig om säkra motionsmål. Kom ihåg att träning kan vara skrämmande, så prata med en läkare först!

En typ av fysisk träning innebär motståndsträning. Under denna övning drar lemmarna ihop sig mot en extern motståndskälla, till exempel gravitation eller vikter. Intensiteten i tröskelövningar kan förbättra styrka, anaerob uthållighet och muskelstorlek. Jämfört med aerob träning hjälper viktbärande aktiviteter män att bygga upp ben. Att utföra ett målinriktat träningsprogram i 12 månader kan avsevärt påverka nivåerna av humant hormon och protein som är kopplade till benmassa.

Den dips-övningen

Ett av de bästa sätten att få starka armar och axlar är att göra dips. Dips kan också göras med hjälp av ett motståndsband, som finns i olika tjocklekar och storlekar. Bandet placeras över dips-stationen så att din kroppsvikt stöds. I den här övningen placerar du knäna i bandets slinga och dippar bakåt med rak övre ryggrad. När du utför ett dopp ska du också andas djupt medan du sänker armarna till marken.

Denna övning riktar sig till muskelgrupper i överkroppen, bland annat bröstet, axlarna, armarna och ryggen. Den riktar sig också till fotsulorna och magmusklerna. De muskelgrupper som används under dips är bland annat biceps, oblique, triceps och pectorals. Det finns många variationer av dips, så de kan användas av alla, oavsett konditionsnivå. Du kan också lägga till motstånd för att utmana dig själv ytterligare genom att utföra fler dips än vad du först gjorde i ett set.

Övningen dips är en av de enklaste och mest lättillgängliga övningarna som du kan göra var som helst. Den kräver väldigt lite utrustning, vilket gör den till en praktisk övning för dem som inte vill spendera pengar på ett medlemskap i ett gym. En stol kan användas för dips och är lämplig för alla. Det är dock viktigt att komma ihåg att dips inte är effektiva för att bygga en enorm, muskulös fysik. Dips är ett bra sätt att bygga upp muskelstyrka och tona överkroppen utan att slösa tid eller pengar på specialutrustning.

Fördelar med Burpees-övningen

Du har säkert hört talas om burpeesövningen, men vad handlar den om? Det är en fantastisk träning som ger dig ett helkroppsträningspass, och fördelarna med burpees är många. I den här artikeln ska vi titta på fördelarna med burpees-övningen och de olika sätt du kan utföra den på. Även om burpees kan vara svåra att utföra hjälper de dig att bygga upp styrka, flexibilitet och allmän hälsa.

Först vill du komma in i en plankposition, där dina höfter och axlar är raka. Din haka kommer att vara något nedböjd. När du har fått denna position hoppar du fötterna mot händerna och hoppar sedan tillbaka till utgångspositionen. Upprepa denna sekvens på ett kontrollerat och medvetet sätt i önskat antal repetitioner. Det här är en utmärkt övning för din core, rygg och glutes.

  • Du kan skala övningen för att anpassa den till din konditionsnivå. Om du till exempel inte kan utföra fullständiga burpees ännu kan du hoppa över det sista hoppet och köra tillbaka till din ursprungliga startposition.
  • Du kan också skala volymen av burpees genom att minska målantalet repetitioner. För att se till att du får ut så mycket som möjligt av burpees-övningen bör du arbeta på att förbättra din form.När de utförs på rätt sätt är burpees en utmärkt övning för ditt kardiovaskulära system. Den enkla rörelsen kräver lite utrustning och du kan göra den var som helst – inomhus eller utomhus. Burpees är också idealiska för nybörjare, eftersom de är lätta att utföra med minimal utrustning. De tränar varje större muskelgrupp i kroppen, inklusive hjärtat. Trots sin enkelhet kan burpeesövningen vara farlig om den utförs felaktigt. Här kommer du vidare